КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ТУК

Какво ви е нужно, за да станете добър уеб разработчик? Обучение в Академията на Телерик и здраво четене. 🙂 Шегичка. Най-вече ви е нужна практика върху прочетеното. Телерик просто ще ви предложат ценна среда за развитие на IT заложбите ви, стига да имате воля и търпение, да ги извадите на бял свят. Вие си решавате, дали да се възползвате. От толкова хвалебствия из уеб пространството за Телерик и тяхната академия, то да му се отще на човек…. просто така, напук. 😉 Въпрос на самосъхранение. 

Ако все пак размислите и решите да проучите темата за „най-доброто място за безплатно IT обучение на територията на България“, ще се натъкнете на доста интересни факти. Като например този, че трейнърският състав на Академията са все млади хора, повечето нямат навършени даже 30 лета… Това си има своите очарователни последици:

1. виждаш колко отрано човек може да създава перспективи за себе си и за други хора 

Създава се съвременно килийно училище, само дето не си в килия, а в лъскава учебна зала, с най-съвременна техника. Другото в килийния принцип е запазено: по-знаещите и благонравни предават на зайците своето знаене, помагат им в първите стъпки в занаята.

programming-courses

2. разбираш, че никой в живота не ти е длъжен, но най-смисленото „благодаря“ е да направиш на свой ред нещо за някого 

Когато си на 20 и наистина ти се работи в IT сферата, Телерик Академията ти създава условията, да дадеш максимума от себе си. Обучението и самообучението са неизменна част от софтуерните професии, съответно споделянето на опит и знания се цени високо.

Понеже нямаш „късмета“ да влачиш след себе си години преподавателски стаж, трудно е да си перфектен в обясненията. Но пък имаш свободата да формираш сам подхода си. Да намериш сам най-добрите примери, най-добрите източници на информация, най-иновативните решения.

Дали като асистент, дали като лектор, или просто чрез обмен на знания по форуми и групи за обсъждане, но ти си в обществото на Академията, защото сам си го поискал. Никой не го е изискал от теб, никой не те е рекетирал да си плащаш, за да научиш нещо, никой не те е лъгал, че без такова обучение няма да се реализираш.

Някой просто е уважил решението ти да се развиваш, още преди да си го взел. Някой е помислил за създаването на подходяща среда за теб, с която да те подпомогне, още преди да си се сетил сам какво ще ти потрябва. Прави го не защото е длъжен, а защото развитието на отделния човек е условие за развитие на цялото общество.

Facts

През 2012 г. Телерик отнесоха доста награди и обществено признание. Списъкът расте доста бързо. Провокират човек да се разтърси и да провери, как наистина в рамките на няколко години академията за безплатно обучение, която са създали, е успяла да се развие дотолкова, че вече е реален претендент за Софтуерен университет: http://softuni.bg/

За разлика предлаганото във висшите учебни заведения, обучението в Телерик Академията е изцяло практически насочено. Продължава 3 семестъра, общо между 10-12 месеца и дава възможност за специализиране в редица професии:

1. С# програмист

2. Разработчик на сайтове

3. Уеб front-end разработчик

4. SEO практик

5. XAML front-end разработчик

6. Разработчик на сървърни услуги

7. Разработчик на мобилни приложения 

8. ASP .NET разработчик

9. Windows 8 JavaScript

10. Windows 8 XAML разработчик

12. QA инженер

13. Софтуерен инженер по поддръжка на клиенти 

14. .NET Developer

Разбира се, че зад такива инициативи стоят огромни суми. Живеем в свят, в който за всичко трябват пари. Но тук е впечатляваща мотивацията и бързо нарастващият мащаб, в който се инвестира, за да се формират качествени софтуерни кадри. Първо за покриване на собствените нужди, после и за удовлетворяване на всеобщия глад за специалисти в рамките на индустрията.

На 29.11.2012 г. Телерик за поредна година е наградена за най-добър работодател на годината, в категорията „средни компании“ (между 250 и 1000 служители). Мащабите, в които се утвърждава компанията не само на българския, но и на световния пазар, говорят достатъчно за качеството на екипите в нея. Не закъсняват и наградите на списание Forbes за 2012. Повече по темата може да прочете и на блога на Телерик.

Forbes Awards 2012

Profit.bg

При толкова активна обучителна дейност, развивана на доброволни начала, вече не е учудващо, че се предизвикват нови реформи в образованието, в посока „компетентностен модел на преподаване и измерване на образователните резултати„.

Кратката фиеста из чуждите достижения обаче приключва тук. Ако сте били някога провокирани от темата колко много може да постигне човек, когато реши да бъде полезен не само на себе си, но и на други, значи няма да се учудите от поредния блог в тази посока.

Тук ще намерите множество препратки към полезни статии и всякакви онлайн ресурси, с които да задълбочите познанията си по уеб разработки. Също и примери на малки работни проекти, събирани във времето. Това е по план, а докъде ще се развие блогът, пак времето ще покаже… 

Един отговор на “КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ТУК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s